top of page
camisa.jpg

Grundare av Abadá-Capoeira 

José Tadeu Carneiro Cardoso, mer känd som Mestre Camisa, föddes år 1956 på landet i delstaten Bahia i nordöstra Brasilien. Camisa växte upp med nio syskon – den äldste Edvaldo Carneiro da Silva (som senare blev Grão-Mestre Camisa Roxa). Han började träna capoeira vid sju års ålder, och undervisades då av sin äldste bror, som var elev till den legendariske Mestre Bimba. Flera år senare flyttade Camisa till Salvador för att fortsätta sin utbildning och studerade även på Mestre Bimbas skola.

I början av 70-talet var Mestre Camisa, tillsammans med sin bror, en del av en årslång turné i Brasilien med det folkloriska danskompaniet Olodum Maré, som förutom traditionella danser även framträdde med just capoeira. Truppen stannade i Rio de Janeiro i tre månader och for sedan vidare för en turné i Europa. Mestre Camisa stannade dock kvar i Rio och började tjäna sitt uppehälle genom att lära ut capoeira.

Hårda första månader

Camisas första månader i Rio var hårda, då han var väldigt fattig och varken hade vänner, familj eller andra kontakter i staden. Han fortsatte dock att träna capoeira och började erbjuda undervisning och hans elevantal ökade så sakteligen. Det var då som han först började överväga behovet av att utforma en formell struktur för klasser, att utarbeta en grundläggande lektionsplan, att skapa en plats att studera och undervisa på och att diskutera tekniker, begrepp och att definiera rankning. Förutom ovanstående, kände Mestre Camisa ett behov av att ge en familjeliknande struktur för alla de människor som hade lämnat sina hem och sina vänner och familjer för att flytta till Rio och hänge sig åt capoeira. 

Det senare var den viktigaste drivkraften som ledde till att organisationen ABADÁ-Capoeira (Associação Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte-Capoeira – Brasilianska föreningen för stöd och utveckling av konsten capoeira) bildades år 1988. Sedan början av 80-talet, hade Mestre Camisa använt Mestre Bimbas kunskap för att utveckla sin egen stil och sin unika teknik och metodik som förbättrade kampsportsaspekten av capoeiran, och detta gjorde att Mestre Camisa sågs vara den ledande capoeiramästaren i världen. Eftersom han inte hade en stark och kraftig kropp, utvecklade Mestre Camisa en teknik för att neutralisera sin motståndare med ”halkningar”, nedtagningar och snabbhet och effektivitet i tillämpningen av rörelser, slag och sparkar. Denna teknik lät honom då att möta en kroppsligt större motståndare på lika villkor. Idag är ABADÁ-Capoeira, med över 50 000 medlemmar, den största capoeiraföreningen i världen. 

Mestre Camisa forskar ständigt i capoeira och för att förbättra sin stil. Han undervisar i workshops och seminarier och deltar i batizados i Brasilien och runt om i världen. 2011 mottog han titeln Doutor Honoris Causa (hedersdoktor) av universitetsrådet på universitetet Uberlândia, Minas Gerais. Denna titel fick han för sitt arbete, sin framstående personlighet och sina bidrag till utvecklingen av den afro-brasilianska kulturen. Han fick även titeln som ett tecken på all den värdefulla kunskap han besitter om capoeira – ett brasilianskt immateriellt kulturarv. 

Genom ABADÁ-Capoeira, definierar Mestre Camisa ett nytt och modernt capoeiraspråk som syftar till att respektera och bevara traditioner och grundpelare av capoeira men också följa capoeirans evolution i hela världen samtidigt som hänsyn tas till alla aspekter av capoeira: som kampsport, som ett lekfullt spel, som en källa till rytmer och låtar och som en spontan konstform

OM ABADÁ-CAPOEIRA - Störta capoeiraskolans med verksamheter i 70 länder 

bottom of page