top of page
manuel.jpg

Grundare av Abadá-Capoeira Örebro

Capoeira lärare

CACHORRO D´ÁGUA

Manuel eller Cachorro D'água växte upp i staden Fortaleza i nordöstra Brasilien men han föddes i den lilla strandbyn Barra de Sucatinga och är den elfte av tolv syskon i en enkel fiskarfamilj. Alla syskon överlevde inte pga. fattigdom och sjukdom. När Manuel var ca 5 år flyttade familjen in till staden Fortaleza i jakten på bättre jobb. Som många andra som flyttade in till staden var att inta ett område enda sättet att bosätta sig på. På så sätt växte favelan, Castelo Encantado fram, som utvecklades till ett stort riskområde. Castelo Encantado har utsikt mot havet och lockade Manuel tidigt med sina blå vågor. 

 

Vid 7-års ålder började Manuel inta bara att surfa utan även att träna capoeira. Det var hans ett år äldre bror José som tog med Manuel till sin första capoeira roda där Manuel genast fattade tycke för sporten och började träna, precis som sin bror. Genom denna capoeira grupp började Manuel delta i det sociala projektet Terre des Hommes som var, och fortfarande är, ett schweiziskt projekt. Där fick Manuel delta i aktiviteter som glasstillverkning och försäljning, odling, hantverk, bageri, capoeira och när han blev lite äldre, även administration på kontoret.

 

 

Det var även vid 7-års ålder som Manuel började hjälpa till med att dra in pengar till familjen. Bl.a. så vaktade han bilar, sålde fisk och andra saker på stranden. När Manuel var 10 år fick han ett mer regelbundet arbete på projektet då han fick en fast lön. När Manuel var tolv år dog hans pappa så hans mamma fick jobba hårt för att hålla samman familjen och för att få mat på bordet. 

 

Under hela sin uppväxt såg han sin framtid i capoeiran och när Manuel blev äldre valde han att jobba med capoeira istället för sitt dåvarande kontorsjobb. I capoeiran har alla ett smeknamn och Manuels är Cachorro D’água (vattenhunden), detta kommer från att han surfade mycket och hälsade alltid på folk. Genom capoeiran arbetade han socialt med 300 barn och ungdomar från olika favelor, riskområden, men även med en grupp äldre. Genom capoeiran kunde han hjälpa många barn och ungdomar till ett bättre socialt umgänge, en bättre livskvalitet och ta sig ur eller aldrig beblanda sig med droger och kriminalitet. Manuel uppmuntrade alltid barnen och ungdomarna till att se på framtiden med ett nytt hopp och nya möjligheter. Även många av de föräldrar/mor- & farföräldrar till barnen frågade Manuel om råd gällande just deras barn.

 

Efter att Manuel träffade Mestre Camisa, grundaren till Abadá-Capoeira, för första gången har hans syn på professionalismen i capoeiran förbättrats mycket och Mestre Camisa väckte även en större medvetenhet och ansvar för miljön hos Manuel.

 

År 2008 flyttade Manuel flyttade till Sverige för att gifta sig med sin nuvarande fru Cathrine. Tillsammans startade de föreningen Abadá-Capoeira Örebro för att Manuel skulle kunna fortsätta hjälpa sin nästa, men i Örebro, genom kulturen capoeira. Hans mål är att genom capoeiran med fokus på ungdomar kunna främja social integration, jobba för folks rättigheter och skyldigheter gentemot samhället, att förbättra livskvaliteten och motverka droger och alkohol mm.

Manuel började träna capoeira  1985 och började jobba med capoeira 1995. I 2022 erkändes han av sin Mestre Camisa och av Abadá-Capoeira-skolan som capoeiralärare har nu som betyder att han är capoeiras professor. Brunt rep som symboliserar kameleonte.

bottom of page